Vitamin B6 - Piridoksin

Vitamin B6, takođe poznat i kao piridoksin ili piridoksalfosfat, ima  najbrži metabolizam od svih vitamina B-komopleksa. On je takođe vitamin rastvorljiv u vodi. Zbog svog ubrzanog metabolizma i dobre rastvorljivosti, on veoma brzo putuje kroz telo. Toliko brzo da je potrebno svega 8 sati da vitamin B6 prođe kroz ceo proces. Zbog ove činjenice je neophodno da se ovaj vitamin unosi u organizam redovno.

Kao i ostali vitamini B-grupe, piridoksin ima ulogu u procesu metabolizma masti, proteina i ugljenih hidrata i pretvaranju u energiju u oblik koji je pogodan da telo koristi. Vitamin B6 pospešuje produkciju hemoglobina omogućavajući gvožđe u većim količinama. Ovaj vitamin takođe učestvuje i proizvodnji preko 60 različitih hormona, enzima, prostaglandina i neurotransmitera. Vitamin B6 direktno učestvuje u proizvodnji regulatora raspoloženja, sna i apetita koji se naziva steroin.

Vitamin B6 preventivno deluje na stvaranje bubrežnog kamena i adekvatne količine ovog vitamina pomoći će u održavanju imunog sistema. On takođe pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola u organizmu. Ovo je veoma važno jer se smanjuje mogućnost za stvaranje masnih naslaga na zidovima arterija, a samim time se i smanjuje rizik od oboljenja srca. Zbog toga se veruje da će u kombinaciji sa vitaminom B12 i folnom kiselinom smanjiti rizik od srčanog napada. Zajedno ova kombinacija smanjuje nivo homocisteina.

Izvori vitamina B6

Izvori vitamina B6 živinsko meso, svinjetina, mleko, jaja, smeđi pirinač, banane, celo zrno pšenice, avokado, samo su neke od namirnica bogate ovim vitaminom.

Žene trebaju uneti 1,6 miligrama vitamina B6 na dan, a muškarci trebaju unositi 2 miligrama. Treba naglasiti da je Vitamin B6 ili piridoksin jedan od retkih vitamina koji može biti toksičan. Količine preko 2 grama mogu prouzrokovati oštećenja nervnih završetaka i celi nervni sistem. I ako se doza od 500mg smatra visokom ona se i dalje smatra sigurnom.

Simptomi nedostatka vitamina B6

Ljudi koji pate od nedostatka vitamina B6 imaju sledeće simptome: apatija, ćutljivost, depresija, umor, gubitak kose, nesanica, gubitak apetita, suva ili napukla koža na jeziku, usnama i anemija. Ovi nedostatci mogi prouzrokovati poremećaje nervnog sistema. Nedovoljan unos vitamina B6 je posebno problematičan kod dece i odojčadi jer su ona više osetljiva na nedostatak ovog vitamina.

Trudnice, starije osobe, adolescenti, žene koje koriste kontraceptivne pilule i osobe koje uzimaju veće količine alkohola spadaju u rizičnije grupe kod kojih je moguć nedostatak ovog vitamina. Razlog tome je što svaka grupa smanjuje mogućnost tela da apsorbuje ovaj veoma važan vitamin.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!