Vitamin B5 (Pantontensa kiselina)

Vitamin B5 član je porodice vitamina B-kompleksa. Takođe je poznat i kao Pantotenska kiselina, ovaj vitamin se koristi u gotovo svim procesima koji se odvijaju u telu. Vitamin B5 se rastvara u vodi i kao takav ima ga u ogromnim količinama.

Kolika je važnost ovog vitamina za telo? Počećemo da, kao i drugi vitamini familie B-kompleksa, učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina.

Osim toga, Pantotenska kiselina je stimulans nadbubrežne žlezde. Kao stimulator proizvodnje hormona nadbubrežne, naročito kortizona. Za vitamin B5 se veruje da  smanjuje umor i da povećava idržljivost. Pantotenska kiselina je takođe presudna u proizvodnji antitela. Mnogi stručnjaci slažu se sa činjencom da vitamin B5 može pomoći u odbrani od simptoma stresa, nemira, pa čak i depresije.

Vitamin B5 smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi i samim time smanjuje rizik od oboljenja srca. On može preventivno delovati na pojavu artritisa ili čak ublažiti bolove prouzrokovane ovim oboljenjem.

Proizvodnja hormona zavisi od redovnog unosa ovog vitamina, a i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina zavisi od njega. Zdrava koža i kosa je moguća zahvaljujuci ovom važnom B vitaminu. U stvari, pantotenska kiselina služi za čišćenje akni. On takođe pomaže zarastanju rana. I konačno, ovaj vitamin može pomoći u usporavanju starenja.
 
Izvori vitamina B5

Možda je iznenađujuće, ali voće nije pouzdan izvor vitamina B5. Pantotenska kiselina može se naći u skoro svim ostalim neprocesuiranim namirnicama. Najbolji izvori ovog vitamina su jaja, kvasac, živina, meso, riba, jetra, mleko, suncokretovo seme, sojino brašno,grašak, kikiriki maslac, mahunarke, brokoli, banana, naradže, pečurke, proizvodi od celog zrna pšenice i pšenične klice, a to je da se lako razgrađuje ako je izložena toploti. Zato se mora paziti tokom pripreme hrane.

Ovaj vitamin je prisutan u mnogo različitih namirnica pa je teško da ga ljudi ne unose u dovoljnim količinama. Ne postoje striktne preporuke oko dnevnog unosa ovog vitamina. Smatra se da je količina od 4-7 mg na dan sasvim dovoljna. A i količine koje su veće od 10 mg na dan neće predstavljati problem jer je vitamin rastvorljiv u vodi pa će ga organizam eliminisati preko urina.

Simptomi nedostatka vitamina B5

U veoma malo slučajeva se sreće nedostatak vitamina B5. Simptomi mogu biti sledeći: slabost, zamor, nesanica, stomačni problemi kao što je zadržavanje vode, mučnina, povraćanje, slab imuni sistem...

Treba naglasiti da su simtomi slični i kod nedostatka nekog drugog vitamina iz porodice B-kompleksa. Kako je nedostatak vitamina B5 jako redak, u slucaju ovih simptoma treba proveriti i da slučajno nije u pitanju nedostatak nekog drugog vitamina iz porodice B-kompleksa.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!