Vitamin B3 (Niacin)

Još jedan važan član porodice B-kompleksa je i vitamin B3. On olakšava procese koji su uključeni u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata. Osim toga, više od 50 enzima je u mogućnosti da funkcioniše pravilno zahvaljujući ovom vitaminu. Niacin, kako je još poznat, jedan je od stabilnijih vitamina i uspešno opstaje i pored kiseonika, toplote i kisele sredine.

Niacin ima zanimljiv efekat na arterije. Prvo, ovaj vitamin pomaže proširenju arterija, koje omogućava da krv lakše protiče. Takođe snižava nivo lošeg holesterola (LDL) i tako pomaže sprečavanju taloženja na krvne sudove. Rezultat je poboljšanje protoka krvi i smanjenje rizika od srčanog udara.

Vitamin B3 takođe igra važnu ulogu u održavanju normalnog funcionisanja nervnog sistema, digestivnog trakta i celokupnog mentalnog sistema. Zdrava koža zahteva redovan unos ovog vitamina. On je takođe potreban za proizvodnju različitih hormona uključujući i progesteron i testosteron.

Poput ostalih B vitamina i vitamin B3 se rastvara u vodi, pa se lako apsorbuje i mora se konstantno unositi. Telo ima mogućnost da prizvede male količine Niacina, ali ta količina nije dovoljna da zadovolji dnevne potrebe. Ostatak mora biti obezbeđen kroz ishranu.

Izvori vitamina B3

Niacin se nalazi više u namirnicama životinjskog porekla nego u namirnicama biljnog porekla. Dobri izvori ovog vitamina su jetra i bubrezi, svinjetina, jaja, mleko... Drugi izvori su pasulj, badem, pšenični proizvodi, zeleno povrće, šargarepa celer i drugi.

Preporučeni dnevni unos vitamina B3 je 15mg za odrasle žene, Žene koje su u drugom stanju i dojilje potrebno je da unesu nešto veću količinu. Preporućeni dnevni unos za muškarce je 15 do 19mg. Imajte na umu da neki ljudi mogu iskusiti crvene fleke na koži. Ako se to dogodi smanjite unos i dopustite telu da iskoristi Niacin.

Simptomi nedostatka vitamina B3

Čak i veoma mali nedostatak vitamina B3 će izazvati određene simptome. Oni mogu biti:  opšti osećaj umora, mučnine ili povraćanje, gubitak apetita, čirevi u ustima, glavobolja, anemija, problemi sa digestivnim traktom, sa spavanjem ili odmorom.

Kod težih nedostataka može se razviti bolest zvana Pelagra. Prvi simptomi su lako uočljivi i pojaljuju se na koži koja je izložena sunčevoj svetlosti. Ovo je ozbiljno stanje i mora se odmah lečiti. Pelagra je takođe karakteristična po simptomima koji uključuju dermatitis, razdražljivost kože, dijareja ili druge gastrointestinalne tegobe, problemi sa nervnim sistemom, kao što su depresija i drugi oblici mentalnih poremećaja. Zbog svoje preventivne sposobnosti u razvoju pelagre, ovaj vitamin se ponekad zove i vitamin PP (Pelagra prevention).

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!