Vitamin B2 - Riboflavin

Vitamin B2, takođe poznat i kao riboflavin ili vitamin G, član je porodice vitamina B-komleksa. Male količine ovog vitamina rastvorljivog u vodi nalaze se u gotovo svim namirnicama biljnog i životinskog porekla. Vitamin B2 odgovoran je za nekoliko važnih funkcija u organizmu, između ostalog učestvuje i u procesu metabolizma ugljenih hidrata, proteina i masti.

Telu je potreban riboflavin radi održavanja sluzave membrane koje se nalaze širom probavnog trakta. Riboflavin je takođe potreban za pravilno formiranje crvenih krvnih zrnaca. On pomaže telu u proizvodnji antitela. I on je važan deo procesa koji su neohodni za ćelisko disanje i rast. Ovaj vitamin koristi koži, kosi, vezivnom tkivu...

Kao deo familije B-kompleksa, vitamin B2 je neophodan za prizvodnju niacina (vitamina B3) i pomaže telu u apsorpciji vitamina B6. Tokom perioda konstantnog razvoja, kao što je pubertet, vitamin B2 pomože u osiguravanju pravilnog razvoja.

Izvori vitamina B2

Ljudi koji jedu nutricionistički izbalansiranu hranu uglavnom svom telu obezbeđuju neophodne količine vitamina B2 zato što je on u malim količinama prisutan skoro u svim namirnicama.

Mleko, jaja i mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir su odlični izvori vitamina B2, kao što si i lisnato zeleno povrće, avokado, brokoli i špargla. Takođe namirnice bogate ovim vitaminom su i cela zrna žitarica, orašasto voće, mahunarke, gljive, životinski organi (jetra, bubrezi i srce) i riba.

Zapamtite kako vitamin B2 spada u grupu vitamina rastvorljivih u vodi nema opasnosti od prekomernog unošenja. Višak koji telo ne iskoristi eliminiše se urinom. Kada je previše prisutan, urin će dobiti tamniju nijansu žute nego obično. Imajte na umu da toplota i svetlost uništavaju riboflavin.

Preporučeni dnevni unos vitamina B2 je sledeći: odrasli muškarci 1,3 mg, odrasle žene 1,1 mg dnevno. Kod trudnica preporučuje se dnevni unos od 1,4 mg, a kod žena koje doje potreban je uneti veću količinu od 1,6 mg dnevno.

Simptomi nedostatka vitamina B2

I ako dobra ishrana obezbeđuje dovoljan unos ovog važnog vitamina, postoje određene okolnosti koja mogu izazvati nedostatak vitamina B2. Prekomerno konzumiranje alkohola, duvana, kofeina, i rafinisanog šećera mogu smanjiti nivo vitamina B2. Stres i prekomerna fizička aktivnost može iscrpeti zalihe ovog vitamina.

Možemo indikovati nekoliko simptoma koji se mogu dovesti u vezu sa nedostatkom vitamina B2. Među njima su opšti osećaj slabosti, oteklo ili bol u grlu ili jeziku, pukotine na ivicama usana, razdražljiva koža i druge promene na koži i anemija. Oči mogu biti osetljive na svetlost ili suze previše. Problemi sa probavom i nesanicom su takođe poznati usled nedostatka ovog vitamina.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!