Vitamin B1 - Tijamin

Vitamin B1, rastvorljiv u vodi i poznat kao tijamin, važan je deo vitamina B-kompleksa. Osnovna uloga ovog vitamina je da omogući telu pretvaranje šećera u krvi u glukozu. Vitamin B1 pomaže telu u razgradnji ugljenih hidrata , proteina i masti.

Dovoljna količina Vitamina B1 u organizmu osigurava optimalno funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema. Takođe je i pravilno funkcionisanje mišića uslovljeno dovoljnom količinom Vitamina B1. Proizvodnja adenozim triptofana (ATP), koji je telu glavni izvor energije, ne može se odviti bez ovog vitamina. Srce posebno zavisi od ovog izvora energije da bi obavljalo svoj najvažniji zadatak održavanje cirkulacije krvi i snabdevanje krvnih ćelija kiseonikom.

Zbog njegove uloge u pomaganju srcu da održava krvotok, vitamin B1 može se koristiti kod onih osiba koje pate od srčanih problema. Vitamin B1 takođe se može koristiti za ublažavanje utrnulosti koja je često izazvana oštećenjem živaca. Zbog načina na koji ovaj vitamin pomaže u pretvaranju energije i srčanom pumpanju krvi, on je poznat i po tome što podiže raspoloženje, nivo energije i živost.

Vitamini rastvorljivi u vodi kao što je i B1 moraju se kontinurano unosti jer ako ih telo ne koristi oni se eliminišu urinom. Ako se ne unose adekvatno može dođi do nedostatka. Vitamin B1 nalazi se u mnogim namirnicama pa je nedostatak ovog vitamina jako redak.

Izvori vitamina B1

Dobri izvori vitamina B1 su svinjetina, žitarice celog zrna, pšenicne klice, pasulj, grašak, riba, jaja, mleko... Najbolji izvori nalaze se u goveđoj jetri, bubregu i pivskom kvascu.

Dnevne potrebe

Dnevne potrebe za ovim vitaminom zavise od fizičke aktivnosti, a zavise i od strukture ishrane. Ukoliko hrana sadrži više ugljenih hidrata, potreban je unos veće količine vitamina B1. Kako je ovaj vitamin netoksičan nije moguće uneti previše. Zapamtite i da je Vitamin B1 rastvorljiv u vodi i da se iz organizma eliminiše preko urina. Većina stručnjaka slaže se da 1,5mg svakog dana je sasvim dovoljno.

Simptomi nedostatka vitamina B1

Kod starijih osoba to je prirodno da se smanjuje nivo vitamina B1. Osim priirodnih nedostatak koje nastupaju usped starosti, nedostatak ovog vitamina je veoma redak, ali se sreće. Oni koji konzumiraju prekomerne količine alkohola su izloženi riziku jer alkohol onemogućava pravilnu apsorpciju vitamina B1. Bebe takođe mogu biti pogođene ako se ne sprovodi ishrana bogata vitaminom B1 ili njegovim dodatkom.

Najčešći simptomi nedostatka vitamina B1 je stanje koje se naziva beri-beri. Simptomi ovog stanja uključuju ubrzan rad srca, mentalna konfuzija, nervni poremećaji i mišićni koji počinju da se opuštaju. Kako vitamin B1 igra značajnu ulogu u prenošenju nervnih impulsa između kičmene moždine i mozga, nedostatak ovog vitamina može prouzrokovati depresiju, glavobolju, mučninu, gubitak apetita, umor...

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!