Vitamin A i Karoten

Vitamin A, rastvorljiv u vodi, presudan je za razvoj i održavanje jakih kostiju i zuba, održavanje jasnog vida i očuvanje zdrave kože. Zajedno vitamin A i karoten odgovorni su za mnogo važnih funkcija u organizmu.

Od preko 600 karotena koji su poznati njih 30-50 je uključeno u aktivnosti vitamina A i to je razlog zašto i karoten uključujemo u priču. Karoteni se u prirodi pojavljuju kao pigmenti biiljaka koji su važni u procesu fotosinteze. Kao što štite biljke, tako štite i naš organizam od štetnih efekata antioksidansa.

Doniranjem jednog elektrona, antioksidansi imaju mogućnost da neutrališu moć slobodnih radikala. Drugim rečima, mogućnost slobodnih radikla da odksidišu celije je eliminisana. Oksidacija ćelija je slična oksidaciji (rđi) automobila. Kada jednom dođe do oksidacije ćelija u organizmu to će prouzrokovati česte zdravstvene probleme. Neke od komplikacija su bolesti srca, artritis, Alchajmerova bolest, katarakta...

Kako je vitamin A neophodan za zdravu kožu, tako je on još i poznat i kao vitamin protiv starenja, zbog svoje sposobnosti odbrane. Vitamin A takođe pomaže u očuvanju sluzave membrane grla, pluća očiju, usta, probavnog trakta, bubrega, urinarnog trakta, reproduktivnih organa, zbog čega se veruje da vitamin A pomaže u očuvanju imunog sistema.

Da bismo očuvali našu krv zdravom neophodna je dovoljna količina vitamina A koja je neophodna za proizvodnju RNK. RNK je deo ćelija koji sadrži neophodne informacije za život ćelija. Kada se RNK dovoljno proizvodi to će doprineti proizvodnji novih ćelija koje su neophodne za zamenu starih ćelija.

Vitamin A takođe snižava nivo holesterola i učestvuje u proizvodnji hormona.

Prirodni izvori vitamina A

Riblje ulje iz jetre je jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina A. Bakalar je isto dobar izvor ovog vitamina. Takođe vitamin A je prisutan i u voću i povrću, jajima i mleku. Voće sa visokim sadržajem vitamina A uključuje nektarine, dinje, kajsije, mandarine, narandže, šljive, lubenice i mango.

Tamno zeleno i svetlo povrće kao što su  kelj, brokoli, grašak, šargarepa, crvena paprika, repa i paradajz su odlični izvori vitamina A.

Preporučeni dnevni unos vitamina A je 5.000 IJ odnoslo 1,5mg.

Nedostaci vitamina A

Kada se ne unosi dovoljna količina vitamina A prvi deo tela koji je pogođen su oči tj vid. Sposobnost da se vidi jasno noću i u smanjenom svetlu je smanjena. Noćna zaslepljenost i suve oči su tipočni simptomi. Osim problema sa vidom, razne bolesti kože, uključujući i akne, psorijazu mogu biti prouzrokovane nedostatkom vitamina A.

Loša ishrana je uglavnom razlog nedostatka ovog vitamina. Naročito su osetljive starije osobe i delovi sveta gde je loša ishrana.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!