Slanina

Slanina je svinjetina koja je tretirana na dva načina: sušena ili spremljena u salamuri. Može da se kupi nasečena ili u velikom komadu. Sušenje (kada se u meso utrljaju so i začini) je bolja metoda obrade. Salamura metoda podrazumeva natapanje mesa slanom vodom. Ono što je zajedničko za oba načina proizvodnje je, da se što više ubaci salamure, ne bi li na taj način povećala težinu i zapreminu; slanina koja je tretirana na ovaj način će puštati mutnu, žuckastu tečnost kada se kuva, i neće biti hrskava kao što je suvo-tretirana.

Slanina se prodaje kao dimljena i kao sirova-drugi naziv za nju je „zelena“, i ona je blaža od dimljene varijante. Postoje tri vrste: režanj slanine (od slabine, najposnijeg mesa i najskupljeg), prugasta (od stomaka, to je najmasniji deo i često i najukusniji) i srednji (varijanta prugaste i režnja slanine). Za slaninu se još koristi Vratni deo (oko ramena), skočni deo (prednja strana svinjske noge) i šunka (sa zadnje noge). Nikada ne jedite sirovu slaninu.

Odaberite najbolju:

Sveža slanina treba da bude ružičasta i vlažna-izbegavajte bilo koju, koja je bezbojna i suva. Mast treba da bude bela ili kremaste boje, ne žuta ili masna, a koža bi trebalo da bude tanka i elastična. Izbegavajte slaninu koja je mokra, sluzava i neprijatno miriše.

Kako se priprema:

Slanina moze biti kuvanai/ili przena. Da bi bila kuvana, treba joj 20 minuta na 500 gr plus 20 minuta. Da bi bila pečena treba joj 30 minuta na 500 gr plus 30 minuta. Ostavite je 15-20 minuta da odahne pre slluzenja. Reznjevi slanine treba da budu grilovani ili peceni na zaru 2-3 minuta sa svake strane(malo duze ako zelite da bude hrskava).

Kako je čuvati:

Čuvajte slaninu u frižideru, daleko od bilo koje hrane, koja se jede sirova. Nikada je ne konzumirajte posle datuma označenog na pakovanju. Otvorite originalno pakovanje samo onda kada nameravate da je koristite, i držite je zamotanu u celofan ili zatvorenu plastičnu posudu.

Dobar kvalitet masna slanina gubi zamotana u papir otporan na masnoču; sirova slanina će trajati 7 dana, dimljena 10. Slanina od nogu će trajati 3 dana. Samo vakum slanina koja se dobro zamrzne će trajati do 2 meseca.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!