Prokelj

Smatra se da je gajen još u 16 veku u Belgiji. Prokelj spada u porodicu kupusa i izgleda kao sitne glavice kupusa, koje rastu na dugačkim stabljikama. Ukusom su slične kupusu, ali su nešto blaže i gušće teksture.

Dostupnost:

Sezona počinje u oktobru i traje do kraja marta.

Izaberite najbolje:

Pune svetlozolene glavice (manje su slađe) sa čvrsto upakovanim lišćem. U koliko ih kupite dok su još uvek prikačene za stabljike duže će ostati sveže.

Priprema:

U koliko su još uvek prikačene za stabljiku odvojite ih i odstranite sve oštećene i uvele listove, operite ih i očistite koren. Neki ljudi zasecaju rez u vidu krsta u korenu prokelja da bi se ravnomeno skuvao, mada to nije potrebno sa manjim glavicama, jer mogu postati kasaste. Veće glavice možete iseci na pola. Ako želite da ih kuvate, prelijte ih ključalom, slanom vodom i vratite na vatru 5-10 minuta. Isto toliko vremena je potrebno i za kuvanje na pari. Možete ih i dinstati, prepolovljene ili sitno naseckane. Prokelj se kuva veoma brzo, a ako se prekuva dobija neprijatan ukus, pa ih često proveravajte bockajući ih nožem.

Čuvanje:

Na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru do 5 dana.

Dobro se slaže sa:

bademom, jabukama, slaninom, prezlama, maslacem, šargarepama, sirom, kremom, jajima, belim lukom, grejpfrutom, šunkom, limunom, pečurkama, senfom, lukom, peršunom, ruzmarinom, biberom, timijanom, vinskim sirćetom, lešnicima.

Postavite komentar

Komentari