Kupus

Porodica kupusa je velika i obuhvata mnostvo sorti sa crvenim, belim ili zelenim lisćem, kao sto su karfiol, brokoli, prokelj.

Okrugli, sa izboranim listovima ili onaj kineski su najbolje vrste za kuvanje. Ukus kupusa varira od vrste do vrste, u rasponu od lagano slatkog do slanog, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička-a to je da ih ne treba kuvati dugo jer tada dubiju bljutav ukus, tako da je najbolje kuvatiih kratko.

Dostupnost:

Različite vrste su dostupne tokom cele godine.

Izaberite najbolje:

Kupus treba da ima svetlu boju i hrskave listove. Izbegavajte one koji izgledaju pomalo naduveno, čiji listovi imaju rupe (mozda su tu prosli neki insekti) ili one čiji su spoljni listovi skinuti, jer to rade neki prodavci kada kupus počne da gubi svežinu. Plodovi sa zbijenim listovima treba da budu teški srazmerno zapremini. 

Priprema:

Onim sa opuštenim listovima ukloniti stare i oštećene listove, koren i podeliti plod na komade. Isprati ukoliko je potrebno, a zatim iseći na manje delove ili kriške. Zdravije glavice kupusa isto tako očistiti od spoljnih listova, oprati a zatim iseći na četvrtine, ukloniti unutrašnji koreniti deo sa svakog parčeta, a zatim ga dalje iseći na krupnije ili sitnije komade. Kada kuvate crveni kupus, dodajte malo sirćeta da sačuvate boju. Kuvajte 4-6 minuta; na pari 4-8  minuta; prženje uz mešanje 2-4 minuta.

Čuvanje:

Kupus sa opuštenim listovima čuvajte na hladnom, tamnom mestu nekoliko dana. Kupus sa čvrstim listovima ce trajati čak i duže.

Pripremanje:

Pržite kupus sa belim lukom, djumbirom ili čilijem, uz dodatak kašičice soja sosa; isecite zeleni kupus sa šargarepom, prženim orasima, suvim grozdjem i prelijte maslinovim uljem i limunom; isecite beli kupus i dodajte mu iseckan mango, crveni luk ili komadiće oraha i prelijte sirćetom.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!