Jabuke

Gaji se u pojasevima umerene zone širom sveta i obrađuje najmanje 3.000 godina, a broj sorti jabuka sada se meri u hiljadama. Boja jabuka varira od limun žute preko svetlo žuto-zelene, pa do rumene crvene. Njihova tekstura je u rasponu od mekane do hrskave. Jabuke dobre za pečenje su: Lepotica Rima (Kraljica pečenja, jer joj se spremanjem naglašava ukus), Zlatni delišes (ima dobru formu ploda i za razliku od crvenog delišesa, ne bi trebalo da se koristi za pečenje), Greni Smit (kisela), Kortland (dobar balans kiselo-slatko), Pipin (dobar balans kiselo-slatko) I Vajnsap (ukus nalik vinu).

Sve vrste jabuka su dobar izvor vitamina A i C, kao i biljnih vlakna.

Dostupnost

Tokom cele godine, mada su jabuke najbolje od septembra do novembra.

Odaberite najbolje

Pogledajte koje je voće čvrsto, bez mana, fleke ili bore. Nemojte da Vas prevari veoma sjajna koža-mnoge jabuke su premazane voskom, kako bi izgledale dobro. I ne bacajte jabuku sa suvim braon flekama („sparene“)-to je samo posledica preteranog izlaganja sunčevoj svetlosti i ne utiče na kvalitet.

Čuvanje

U rupičastim kesama u frižideru. Za dugoročnije skladištenje, zamotajte svaku posebno u novinu i odložite u jednom sloju, okrenute na dole, u drvenoj kutiji ili korpi pletenoj od pruća, čuvajte ih na hladnom i mračnom mestu. Proveravajte često svaku posebno, da budete sigurni da nisu trule-jedna trula jabuka će pokvariti mnogo drugih.

Spremanje

Jabuke se mogu jesti sirove, lepo se slažu sa sirom ili se koriste da se napravi Valdorf salata. Jabuke se spremaju tako što se pune filom koji može biti od mesa ili suvog voća, posipane šećerom, premazane buterom i zapečene u rerni; izrendane za pitu ili kolač; tanko isečene za klasične francuske torte; punije isečene i pržene u tiganju na buteru i sa šećerom i poslužene sa sladoledom; dinstane za pravljenje sosa od jabuka za meso kao što je svinjetina; rendana kao dodatak musliju.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!