Indijski orah

Indijski orah raste na niskim granama drveta.Ima slatko-puterasti ukus. U slobodnoj prodaji nikada nećete naci indiski orah u ljusci,zato jer je prostor izmedju spoljne i unutrašnje ljuske ispunjen kaustičnim uljem. Spoljna ljuska mora biti otklonjena zajedno sa uljem. Zatim se kuva ili peče i na taj način se uklanja i unutrašnja ljuska. Poreklo indijskog oraha je Amazonski region, a Portugalci su ga tokom XVI veka preneli u Indiju. Danas su Indija i istočna Afrika najveći uzgajivači ove vrste.

Dostupnost: Dostupan tokom čitave godine.

Čuvanje: Kupujte ga u malim kolicinama u hermeticki zatvorenim posudama koje ćete držati na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru. Trebalo bi da ostane svež do tri meseca.

Pripremanje: U Evropi, indijski orah se uglavnom jede sušen, pečen ili usoljen kao užina ili dodatak salatama. Može se koristiti nesoljen, ceo ili mleven, za kuvanje-često kao dodatak kineskim i jelima jugoistočne Azije. Indijski orah je posebno ukusan kao dodatak jelima sa pileinom ili škampima, ali isto tako se može koristiti u jelima sa mesom ili bez mesa, ili ga jednostavno dodajte pirinču ne bi li dobio teksturu.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!