Crni biber

Biber je začin koji se zajedno sa solju nalazi na stolovima stotinama godina. Daje sopstveni ukus jelima i menja ukuse ostalih sastojaka jela. Začin je poreklom iz Južne Indije. Stimuliše apetit i daje jelima nežnu toplinu. Crni biber raste na lozama penjalicama, na kojima plodovi, male okrugle bobice sazrevaju od crvene preko zelene do braon boje. Crni biber su zapravo bobice koje su ubrane čim počnu da crvene. One se zatim suše i prodaju cele. Biber može biti zelen, beo ili crn u zavisnosti kada je ubran.

Čuvanje:

Čuvajte crni biber na isti način kao i druge začine. Cela zrna duže opstaju od mlevenog bibera. Zapamtite: i biber ima rok trajanja i posle toga će postati bljutav.

Pripremanje:

Biber se može koristiti ceo, mrvljen ili mleven. Cela zrna koristite za supe i variva. Cela zrna bibera ćete često sretati u salamama i kobasicama.

Sveže mleveni biber sadrži mnogo više arome, tako da vam preporučujemo da kupujete cela zrna i uložite novac u mlin za mlevenje bibera. Probajte da sameljete svež biber u činiju sa jagodama i osetićete kako pojačava ukus voća ispustajući veoma suptilan ukus.

Blago smrvljeni biber možete upotrebiti da začinite kremaste sosove ili pripremite šnicle ili pileća prsa za dalju obradu. Blago mrvljenje otpušta mirisnu začinjenost bibera, dok mlevenje povećava ljutinu.

Ukus i jačina bibera se smanjuje prilikom kuvanja, tako da preporučujemo da ga dodate pri kraju kuvanja ili prilikom serviranja jela.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!