Brokoli

Tamno zeleno stabljikasto povrće koje se završava usko nabijenim pupoljcima koji mogu da imaju i tragove ljubičastog. Oljuštene stabljike su takođe jestive. Komercijalni uzgoj brokolija počinje u SAD 1920.god. Reč brokoli potiče od italijanske reci “brocco” i znači grana-ruka. Brokoli je rođak kupusa, prokelja i karfiola i kaže se da sadrži onoliko kalcijuma, gram za gram, kao i mleko.

Dostupnost:

Tokom cele godine, mada je najbolji u periodu od kraja jula do kraja oktobra.

Izaberite najbolje:

Izaberite čvrste komade, svetlo zelene boje i neoštećene glave (ukoliko je žuckaste boje znači da je bajato). Posto brokoli brže propada u dodiru sa vazduhom, supermarketi ga obično pakuju umotanog u celofan. Kad god možete izaberite nezapakovane komade, ako izgledaju dobro možete biti sigurni da su nedavno ubrani.

Priprema:

Odstranite lišće i drvenaste krajeve. Podelite u male, posebne cvetove, svaki sa kratkom drškom i dijagonalno isečite na deblje parčiće. Isperite hladnom vodom. Kuvajte u vodi ili na pari 3 do 6 minuta, u zavisnosti od veličine cvetova tj. dok ne omekša.

Čuvanje:

Čuvajte ga neopranog u plastičnoj kesi u firižideru do 4 dana.

Kuvanje:

Kuvajte ga sa maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem i dodajte šaku rendanog parmezana. Dobar je dodatak picama. Propržite ga na ulju od kikirikija sa seckanim belim lukom i suvim indijskim orahom dodajući malo susamovog ulja pred kraj.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!