Bob

Član porodice leguminoza, bob je prilično izdržljiv i prilagodljiv. Raste na većini zemljišta i raznim klimatskim uslovima. Odličan je izvor proteina i ugljenih hidrata i bogat je vitaminima A, B1 i B2.

Dostupnost:

Od kraja juna do sredine septembra. Lak je za uzgoj u baštama i parcelama.

Izaberite najbolje:

Kupujte bob što je moguće svežiji, mahune treba da budu čvrste i krckave. Izbegavajte mekane na dodir i sa vazdušnim džepovima unutar mahune.

Priprema:

Bob treba da bude očišćen od mahune, osim ako je veoma mlad. Stavite ga u šerpu, prelijte ključalom vodom i prokuvajte još 3 do 5 minuta. Ocedite ga i stavite u hladnu vodu, rascepite duž šava mahune i palcem izvadite zrna napolje. Da biste podelili zrno ili skinuli kožicu koja pokriva svako zrno koristite se noktom da zasečete kožicu, a zatim palcem i kažiprstom izgurajte zrno iz kožice.

Čuvanje:

Čuvati u rupičastoj vrećici u frižideru, do pet dana.

Kuvanje:

Ispasirajte i poslužite sa prženim belim lukom. Kuvajte bob i grašak na pari, dodajte prženi luk i poslužite zajedno sa grilovanim halumijima i cepkanim listićima mente. Veoma mlad bob servirajte zajedno sa mahunom i dodajte krišku kozijeg sira i parče hleba.

Dobro se slaže sa:

slaninom, maslacem, korijanderom, kremom, belim lukom, šunkom, limunom, pečurkama, maslinovim uljem, peršunom, kozijim sirom, ruzmarinom, spanaćem, timijanom, vinskim sirćetom…

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!