Selen

Telu nisu potrebne velike količine selena, i zato je smešten u kategoriju mikroelemenata. Ali i ako su potrebne veoma male količine selena dnevno, selen je i dalje veoma bitan mineral. Ovde je samo ono što je poznato za ulogu selena u organizmu.

Jedna od najvažnijih karkteristika selena je da on ima antioksidativno dejstvo, i štiti ćelije od mogućih oštećenja usled delovanja slobodnih radikala. Vremenom, oštećene ćelije mogu dovesti do mnogh bolesti i stanja koja uljučuju srčane probleme i rak.

Selen takođe igra ključnu ulogu u očuvanju ćeliskih mebrana zdravim. To je veoma važno jer su ćeliske membrane odgovorne za prolaz vitalnih nutritijenata u ćeliju  i iz nje svih materija koje joj nisu potrene.

Pankreas ne može pravilno funkcionisata bez selena, a takođe ni štitna žlezda. Sledeća prednost selena je da on pomaže u otklanjnju peruta. Ako osoba već ima problema sa perutom, selen može pomoći da se to otkloni.

Postoje studije koje dovode u vezu nizak nivo selena i ljudi kod kojih se razvio HIV/AIDS. To je još uvek nerazjašnjeno da li niži nivo selena vodi do razvoja ove bolesti ili da nizak nivo selena prouzrokuje efekte koji su sa jedne strane prouzrokovani HIV/AIDS-om koji dovodi do smanjenja sposobnosti tela da pravilno apsorbuje hranljive materije.

Izvori selena

Crveno meso, piletina, ćuretina, jetra, riba, tamno zeleno povrće, jaja, cele žitarice, luk, orah, pivski kvasac, pšenične klice, testenine, rezanci, pirinač i sir su veoma dobri izvori selena. Našem, telu nije neophodna velika količina selena, i nutricionistički izbalansirana ishrana će obezbediti dovoljne količine.

Preporučena dnevna doza selana je 55 mikrograma dnevno za odrasle muškarce i žene, 60 mikrograma dnevno za trudnice i 70 mikrograma dnevno za dojilje.

Veoma je važno napomenuti da prekomeran unos selena može prouzrokovati probleme, u kratkom vremenskom periodu kao što su mučninu, povraćanje i proliv. U dužem vremenskom intervalu prekomerna količina može izazvati ozbiljne probleme, a simpromi su lomljenje noktiju na prstima, gubljenje kose i neurološki problemi uključujući ukočenost i utrnulost ekstremiteta.

Simptomi nedostatka selena

Nedostatak selena je veoma redak, naročito kod ludi koji se adekvatno hrane. Postoje pojedinci koji imaju gastrointestinalnih problema koji mogu prouzrokovati probleme u metabolizmu ovog minerala, ali to je veoma retko. Takođe jako retko, ali se ipak sreće kada je hrana uzgajana na zemljištu koje ima manjak selena. Ovo se sreće u određenim delovima sveta, ređe u zemljama razvijenog sveta.

Evo nekih od simptoma koji su posledica nedostatka selena: kardiovaskularna oboljenja, degeneracija nerava, hipotireoza, artritis, anemija i suva odnosno hrapava koža glave. Nedostatak selena može čak i povećati šanse za razvojem raka.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!