Mineralni dodaci

Ova tema je veoma osetljiva i često se čuju polemike oko toga da li je treba uzimati dodatke ili ne. Kako i svaka druga tema, sa jedne strane, veruje se da je uzimanje minerala u obliku dodatka ishrani prihvatljiva zamena za one koji ne konzumiraju nutricionistički izbalansiranu ishranu, dok se sa druge strane pojavljuju zahtevi da oni budu dostupni samo uz lekarski recept, poput i drugih lekova.

Zašto su nam potrebni esencijalni minerali?

Esencijalni minerali su nazvani tako zato što su oni neophodni za održavanje zdravlja organizma. Makroelementi i mikroelementi pomažu da telo obavi mnogo veoma važnih funkcija u organizmu. Kalcijum i magnezijum su ordgovorni za očuvanje jakih kostiju i zuba. Gvožđe je potrebno da bi se proizvela crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik kroz telo. Drugi minerali su neophodni u procesu sinteze hormona, proteina i amino kiselina. Kosa, nokti, nervi, kosa, mišići i ostali organi zavisni su od esencijalnih minerala da bi obavljali svoj posao pravilno.

Za razliku od vitamina, koji su uglavnom rastvorljivi u vodi, a to znači da se višak eliminiše preko mokraće i znojenja, veoma je opasno unositi prekomerne količine pojedinih minerala. Kod osoba koje redovno u svojoj ishrani imaju voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, posno meso, mlečne proizvode sa manje masnoće obezbediće dovoljne količine većine vitamina i minerala i nije potrebno da uzimanju dodatke ihrani.

Ali mnogo ljudi nema takvu ishranu. Konzumiranje brze hrane, izbegavanje obroka, restoranska hrana i visoko masni obroci je normalna ishrana nego izuzetak. Vegetarijanci takođe trebali da uzimaju dodatke ishrani da bi zadovoljili potrebu organizma za mineralima. Nekonzumiranjem mesa i mlečnih proizvoda može ozbiljno razviti nedostatke nekih minerala.

U ovim slučajevima potrebno je da uzimaju minerale u obliku dodataka ishrani. Pre nego što se odlučite na taj korak potrebno je da se konsultujete sa lekarom. Pričajte sa njime o vašim navikama u ishrani, vašem medicinskom stanju i o lekovima koje trenutno pijete. Posle toga, dobićete više informacija koje dodatke ihrani treba da koristite. Kada donosite odluku uvek imajte na umu sledeće stvari.

Obratite posebnu pažnju prilikom izbora dodatka ishrni. Odaberite brend za koji imate poverenja ili ste ga već koristili. Cena ne bi trebala da bude glavni faktor prilikom odabira. Možete kupovati online, ali istražujte pre nego što donesete odluku.

Da biste imali najviše koristi potražite dodatke koji sadrže vitamine, minerale i antioksidanse zajedno.

Budite sigurni da uzimate samo ono što vam je neophodno. Uzimanjem onoga što vam nije potrebno neće udvostručiti ili utrostučiti korist. U stvari, može se desiti baš suprotno. Prekomerne količine pojedinih minerala mogu biti veoma toksične.

Ne oslanjajte se samo na dodateke vitamina i minerala. Potrebno je da uzimate i hranu koja je bogata mineralnim materijama. Odvojite vreme da isplanirate vaše obroke. Obrok sa voćem može zameniti čips. Konzumiranjem crvenog mesa i mlečnih proizvoda je moderno. Dodajte i povrće vašoj ishrani. Ponekad i konzumiranjem salate kao što je zelena salata biće korisno za vaš organizam.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!