Kalcijum

Bez kalcijuma telo bi bilo samo jedna amorfna masa kože. 99% kalcijuma koji se nalazi u telu je smešten u kostima i zubima. Taj poslednji procenat se nalati u mekim tkivima i krvi. Prektični kalcijum se nalazi u svim namirnicama koje konzumiramo u manjoj ili većoj količini.

Kako kalcijum pomaže telu

Osim toga što kalcijum igra glavnu ulogu da se telo razvija pravilno i da se održe jake kosti i zubi, kalcijum igra još nekoliko drugih važnih uloga u organizmu. Na primer, kalcijum reguliše ritam otkucaja srca. On osigurava da nutritijenti prođu pravilno kroz ćeliske zidove. Kalcijum pomaže da živci i mišići funkcionišu pravilno. On takođe utiče na nivo holesterola u krvi i na krvni pritisak. Cirkulacija krvi ne bi funkcionisala pravilno bez kalcijuma. I ako vam je ikad rečeno da popijete čašu mleka pre spavanja, razlog tome je to što kalcijum smanjuje nesanicu.

Izvori kalcijuma

Obezbediti adekvatnu količinu klacijuma u ishrani je veoma lako. Najveće količine kalcijuma koji će dobro apsorbovati naš organizam su mleko i mlečni proizvodi kao što su sir i jogurt. Tamno zeleno povrće kao i brokoli, kelj su takođe dobri izvori kalcijuma. Takođe kalcijum se može naći u soku od narandže i u proizvodima od žitarica. Uzimanjem sardina (sa kostima) u ulju su takođe dobar izvor ovog minerala.

Dnevne potrebe Za klacijumom zavise od starosti. Odojčad neophodno je da unesu 400 do 600 mg. Deci se postepeno povećavaju potrebe sa kalcijumom pa tu dozu kasnije treba povećati na 800mg a u pubertetu potrebno je da unose 1200mg kalcijuma dnevno. Deci je potrebno više kalcijuma jer se povećava masa kostiju u ovom periodu života. Adolescenti trebaju unositi takođe 1200mg na dan. Trudnice trebalo bi da unesu između 1200 i 1500 mg kalcijuma na dan. Odrasli muskarci dnevno neophodno je da unesu 1000 mg ali posle 65 godine života potreno je da tu dozu povećaju na 1500 mg kalcijuma na dan.

Simptomi nedostatka kalcijuma

Kada telo ne snabdevamo sa dovoljnom količinom kalcijuma, najviše će trpeti kosti. Prvi znakovi upozorenja su da kosti postaju meke i krhke. Ukoliko se duži period ne unosi dovoljna količina kalcijuma može se razviti ostoporoza, stanje koje dovodi do slabosti kostiju i od koga su mogu oboleti žene u toku i posle menopauze.

Deca koja ne unose dovoljne koližine kalcijuma uglavnom su izložena deformitetima kostiju. Kod dece se takođe može razviti Rahitis, stanje za koje se smatralo da je iskorenjeno. Propadanje zuba, depresija i spazam u rukama i nogama su još neki od simptoma nedostataka kalcijuma u organizmu.

Konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda je definitivno navika koja vredi mnogo i treba je razviti. Na taj način pomaže se razvoj skeletnog sistema i očuvanje zuba i kostiju jakim.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!