Fosfor

Fosfor je još jedan mineral koji spada u grupu makroelemenata, i najveća količina fosfora (oko 80%) nalazi se u zubima i kostima. Mnogo ljudi misli da je kalcijum mineral koji je odgovoran za pravilan razvoj kostiju i njihovo održavanje, on u stvari ovaj zadatak ne obavlja sam. Kalcijum zajedno sa fosforom je odgovoran za zube i kosti, fosfor je prisutan kao kalcijum-fosfat.

Osim ovog veoma važog partnerstva sa kalcijumom, fosfor je neophodan za mnoge druge procese u orgaizmu. U stvari, nijedan drugu mineral nije uključe u toliko mnogo procesa. Njegova sledeća važna uloga je u procesu proizvodnje kolagena. Kosti su 75% kolagen, ali i zglobovi, ligamenti, tkiva, hrskavica, oči i koža su uglavnom sačinjeni od kolagena. Telo ne bi moglo da napravi vezivno tkivo i organe koji su vitalni bez konstantnog unosa fosfora.

Fosfolipidi, koji je sastavljen od fosfora ujedinjenog sa masnom kiselinom, nalazi se unutar ćeliskih membrana. Pošto je i rastvorljiv u vodi i u mastima, fosfolipidi su ono što omogućava nutritijentima (i rastvorljivim u mastima i vodi) da prođu kroz ćelijsku membranu. Ćelija će odumreti ako ne postoji način da uđu i izađu nuntritijenti koji su ratvsorljivi i u vodi i u mastima. Fosfor je ono što ćelijama daje energiju i glavna je komponenta adenozim trifosfata (ATP)

Fosfolipidi pomažu da krv održi odgovarajuću konzistenciju. Ako krv počne da se grupiše u velike grudvice, to će sigurno dovesti do zapušenja arterija. Ako su arterije zapušene, to će povećati rizik od nastajanja srčanih bolesti. Fosfolipidi omogućavaju da krv cirkuliše na ovaj način.

Telu je potreban fosfor da bi se napravio licitin, koji je sastavni deo žuči. Bez ove komponente može se razviti kamen u žuču. On takođe deluje preventivno na razvoj ciroze, jer je sastavni deo masnih kiselina koje se nalaze u jetri. Vitamini A D, E i K koji su rastvorljivi u mastima, ne mogu obavljati svoj posao ako nije prisutan fosfor.

Izvori fosfora

Srećom, nerdostaci fosfora su veoma retki jer ga ima u mnogim namirnicama, čak i one koje su obrađene sadrže ovaj veoma važan mineral. Mnogi aditivi koji se nalaze u obrađenoj hrani, verovali ili ne, ovo je jedina situacije gde je procesuirana hrana bolja. Međutim, ako imamo nutricionistički izbalansiranu ishranu biće zadovoljene sve potrebe tela za fosforom. I zato što se višak eliminiše preko bubrega, tako da ne postoji rizik da će se u telu zadržati toksična količina.

Dobri izvori fosfora nalaze se u istoj hrani u kojoj se nalazi i kalcijum. Mleko, tvrdi sir, jogurt, jaja, konzervirana riba, piletina, crveno meso, orasi, badem, žitarice celog zrna, pšenične klice i seme bundeve su veoma dobri izvori fosfora. Preporučena dnevna doza fosfora je 1000 mg na dan za odrasle.

Simtomi nedostatka fosfora

Kao i kod nedostatka klacijuma, i nedostatak fosfora može prouzrokovati probleme sa kostima kao što su rahitis, osteporoza, ukčeni zglobovi i u bolovi u kostima. Nedostatak može prouzrokovati anaksioznost, razdražljivost, osetljivu kožu, stres, umor i slabe zube.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!