Fluor

Fluoridi, još jedan mikroelement, je jedan od najspornijih minerala. Vode se mnoge debate oko toga koje su koristi a koje potencijalne posledice dodavanja fluorida pijacoj vodi. Kao i uvek, postoje oni koji osecaju posledice koje su zanemarljive i oni koji smatraju da dodavanje bilo koje kolicine je previše.

I ako se fluoridi ne smatraju neophodnim mineralima, oni igraju veoma važnu ulogu u očuvanju zuba i kostiju zdravim i jakim. Fluoridi pomažu u borbi protiv kvarenja zuba. To  je razlog zašto su oni napisani kao stastojak na mnogim brendiranim pastama za zube. Zubima je potreban saveznik u borbi protiv propadanja zuba, a fluordi su najbolje oružije. Kako kiselina polako nagriza zubnu gled, narušena je zaštitna obloga, to doprinosi da bakerije lakše oštećuju zube. To dovodi do pojave šupljina. Fluoridi osobama koje redovno peru zube pomažu zubima u borbi sa ovim kiselinama.

Fluoridi takode igraju važnu ulogu u procesu remineralizacije. Remineralizacija je proces vraćanja minerala koji su iskorišceni ili izbačeni, ovo je posebno važno za kosti. Kostima fluoridi pomažu da se spreči gubitak minerala koji su nastupili. On zapravo pomaže kostima da minerale koriste efikasnije. Veruje se da je ova funkcija veoma važna da bi se zaštitila osoba od napredovanja osteoporoze.

Ne postoje preporučene dnevne doze za ovaj mineral. Smatara se da je neophodno uneti 1,5 miligram na dan za odrasle i ne više od 2,5 miligrama na dan fluorida za decu.

Izvori Fluorida

Fluoridi se ne nalaze u mnogim namernicama, Zato je dobro što se oni dodaju pastama za zube i u nekim vodama za pice. Korišcenjem fluorisane vode za kuvanje je još jedan od načina da se ovaj mineral unese u telo. Uzimanje čajeva koji su prpremljeni od fluorisane vode je još jedan od izvora. Konzervirana riba (uključujući i njene kosti) kao što je losos je takođe je dobar izvor fluorida. Zubari često prepisuju dodatne količine fluorida posebno deci, kako bi se sprečilo propadanje zuba.

Previše fluorida, naročiti kod dece, može dovesti do stanja koje se naziva zubni fluorozis ili pojavu tačkica na zubima. Glavni simptom ovog stanja je da zubi počinju da žute. Previše fluorida može takođe prouzrokovati da zubi i kosti postanu krhke. Krhke kosti lakše se lome. Visok nivo fluorida vremenom može dovesti do hipertireoze, to je stanje u kome telo proizvodi veće količine hormona tiroidne žlezde. Mnogo debata se vodi oko dodavanja fluora vodi za piće, zato što to može povećati rizik od preteranog unosa ovog minerala.

Simptomi nedostatka fluorida

Najočigledniji znak da osoba ne uzima dovoljne količine fluorida je pojava zubnog kariesa, poznatiji kao slabljenje zubne gleđi i šupljine. Krhke kosti koje su obično prouzrokovane demineralizacijom kostiju usled nedostatka fluorida. Ovo stanje može dovesti do čestih preloma i do pojave osteroporoze.

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!