Zdravlje

Jedite ribu, živećete duže

Veće konzumiranje ribe bi moglo da produži život ljudi, pokazali su rezultati analize koju je sprovela grupa istraživača sa Harvarda i univerziteta u američkoj saveznoj državi Vašington.

Analiza, zapravo, ukazuje na pozitivno dejstvo po životni vek ljudi nezasićenih masnih kiselina - omega...

Rotkvice – vitaminske bombe

Začinjene u salati ili sveže – domaće crvene rotkvice su prave vitaminske bombe. Snabdevaju organizam kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom, podstiču rad probavnog sistema, pomažu kod lečenja upale žučne kese i disajnih organa, tvrdi stručnjak za namirnice Martin Hofer sa Bečko...

Mediteranska ishrana sprečava infarkt i šlog

Osobe koje svakodnevno konzumiraju ribu, mahunarke, maslinovo ulje i orašasto voće smanjiće rizik oboljevanja od bolesti srca i moždanog udara za trideset odsto, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Španiji.

Oko 30 odsto srčanih ili moždanih udara i smrti od bolesti srca...

Zeleni i crni čaj čuvaju srce

Svakodnevno konzumiranje zelenog ili crnog čaja deluje protiv kardiovaskularnih oboljenja, zbog velike doze antioksidanasa flavonoida, pokazali su rezultati naučnih istraživanja.

"Potrebne su tri šolje dnevno tih čajeva da bi došlo do pozitivnih efekata", rekla je An-Mari Rusel, prof...

"Buđavi" sir za zdravo srce

Plavi sirevi sa plemenitim plesnima sadže određena jedinjenja koja sprečavaju upalne procese u organiznu, a dobra su preventiva i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Da li je rokfor rešenje "francuskog paradoksa", pošto se Francuzi hrane sjajno i uživaju u svim tim "nezdravim" delikatesima, ...

Crna čokolada leči kašalj?

Zamislite da umesto preslatkih sirupa, neukusnih čajeva ili ljutih držaje, kašalj lečite crnom čokoladom? Naučnici upravo na tome rade.

U Velikoj Britaniji se obavlja kliničko ispitivanje delotvornosti protiv kašlja jednog jedinjenja koje se u većoj količini nalazi u crnoj čokoladi.