Autor:
lako 12 osoba
80 min
2702
Carska pita (19)

Sastojci

Potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 260 g oštrog brašna tip 400
  • 100 ml ulja ulja
  • 230 ml gustog jogurta
  • 100 g mariniranih pečuraka (alternativa je manja crvena paprika - sveža ili iz turšije)
  • 100 g šunke ili pečenice u komadu
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 120 g feta sira
  • 1 kašičica soli
  • 10 g praška za pecivo

Priprema

  1. Iskrojiti pek-papir prema veličini kalupa, postaviti ga u kalup i premazati uljem. Pripremiti sve sastojke: iseckati kisele krastavce, šunku, kisele pečurke ili papriku na kockice veličine kao za rusku salatu. Da ne bi ovlažile testo, iz kockica paprike (pečuraka) i krastavaca treba pokupiti tečnost pomoću kuhinjskog ubrusa. Feta sir iseckati na kockice 1 x 1 cm. Izmeriti ulje i jogurt. Izmeriti i prosejati brašno. Odvojiti belanca i žumanca. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Pozicija rešetke neka bude bliže donjem grejaču. Carska pita (19)
  2. U većoj činiji čvrsto umutiti belanca s prstohvatom soli, pa dodavati jedno po jedno žumance, muteći lagano mikserom. Dodati ulje u tankom mlazu, sve vreme muteći lagano mikserom. Skloniti mikser i nastaviti mešanje varjačom ili spatulom. Dodati gusti jogurt i promešati. Posoliti i dodati prašak za pecivo, pa promešati. Dodavati malo po malo prosejano brašno, mešajući varjačom dok se smesa ne bude dobro sjedinila. Dodati iseckano povrće i feta sir, promešati. Sipati testo u pripremljen kalup i poravnati odozgo. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći, bez otvaranja rerne, oko 50 minuta, ili dok testo fino ne porumeni. Proveriti pomoću drvenog štapića da li je pita pečena u sredini, pa ako je potrebno pokriti alu-folijom i dopeći. Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se prohladi. Pečenu pitu nikako ne držati u rerni, jer će se upariti i skvasiti. Izvaditi pitu iz kalupa, a kad se bude dobro ohladila - iseći. Ohlađenu pitu čuvati u zatvorenoj kutiji da se ne bi osušila. Carska pita (19)
Savet

Vazdušasta, sočna, mirisna pita, koja može s pravom da ponese carski naziv. Recept imam 20 godina i u mojoj svesci je naslovljen kao "carska pita", mada na mreži nailazim na istu pitu pod imenom "španska pita". Navedene mere su za duguljasti kalup veličine 30x11x7 cm, ili za manji četvrtasti pleh. Pita je fleksibilna po pitanju čvrstih sastojaka, pa će sasvim dovoljno biti, recimo, 2 kisela krastavca, ili polovina paprike. Ne koristiti ispečenu papriku zato što će testo promeniti boju. Ako možete da birate, neka beli sir bude masniji i zreliji, tipa sjeničkog sira.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari