lako 20 osoba
40 min
3892
Bela bajadera sa kokosom

Sastojci

Potrebno je:

  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • 250 g maslaca
  • 100 g kokosa
  • 300 g mlevenog plazma keksa

Za glazuru:

  • 200 g bele čokolade
  • 6 kašika ulja

Priprema

  1. Pleh veličine 30x20 cm obložiti pek papirom i staviti na stranu. Šećer i vodu staviti u širu, dublju, posudu i staviti na šporet. Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se šećer ne otopi. Zatim ubaciti maslac iseckan na kockice i mešati dok se ne otopi. Kada se maslac otopio posudu skloniti sa šporeta i dodati prvo kokos, pa dobro promešati. Potom dodati mlevenu plazmu (ili mleveni keks po vašem izboru) i dobro sve promešati. Vratiti na ringlu i kuvati uz stalno mešanje još dva minuta.
  2. Smesu kašikom ravnomerno rasporediti u pleh i dobro je utisnuti. Špatulom poravnati površinu, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je staviti u frižider dok se sprema glazura.
  3. Glazura: U manju posudu izlomiti čokoladu na komadiće, dodati ulje i otopiti je na pari uz stalno mešanje. Otopljenu čokoladu skloniti sa vatre, mešati oko jedan minut i ravnomerno je preliti preko ohlađene smese. Blago protresite pleh da bi se čokolada svuda ravnomerno raspodelila. Ostaviti kolač u frižider preko noći.
  4. Narednog dana, pomoću pek papira prebaciti kolač na radnu površinu. Skalpelom ili oštrim nožem iseći kolač na štanglice i čuvati ga u frižideru do posluživanja. Ja sam prvo lenjirom označila štanglice veličine 2x5 cm, pa sam kolač sekla pomoću skalpela, u jednom potezu (nema povlačenja, pa da se stane), da bi ivice bile oštre. Bela bajadera sa kokosom
  5. Veoma ukusan kolač, idealan za razne proslave i slave. Recept sam videla na YouTube (Recepttura). Bela bajadera sa kokosom

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari