103959
Šaranje vaskršnjih jaja voskom

Sastojci

Potrebno je:

  • 10 jaja
  • 1 kesica boja za tkaninu
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 l vode

Šaranje jaja:

  • 1 kuglica cistog pčelinjeg voska
  • 1 sveća
  • 1 šaraljica sa perom
  • kanap

Skidanje boje i šare od voska:

  • 1 l vode
  • 0,4-0,5 dl sirćeta
  • 1 pamučna krpa
  • 1 žilet

Priprema

  1. U vodu dodati so i staviti da vri. Kesicu crvene boje za tkaninu rastvoriti u malo tople vode i dodati u vodu. Spustiti pažljivo kašikom jaja i na tihoj vatri kuvati 10-tak minuta, da lepo prime boju.
  2. Izvaditi i ostaviti da se prohlade, ali ne i da budu potpuno hladna, jer se lakše šara po toplom jajetu (vosak se na njemu lakše topi i šare se brže i lakše povlače).
  3. Na plamenu sveće potamniti vosak (kaže se "uciniti" vosak), tako što se kuglica voska (mora biti čist pčelinji vosak) malo spljošti, natakne na pero šaraljice i okreće malo sa jedne, malo sa druge strane, povremeno sklanjajući sa plamena, da ne kaplje.
  4. Postupak ponavljati dok vosak ne postane potpuno crn. Šaraljicu imam godinama istu, a napravljena je od pera za naliv - pero (tzv. penkala), koje je umetnuto u rascep drvenog štapića, dugog 12-15 cm (da je zgodno držati u ruci). Kada se ubaci pero u rascep, debljim koncem se omota unakrst, da se učvrsti i da se ne pomera.
  5. Tokom šaranja, konac se natopi voskom i ojača mesto uklještenja pera.
  6. Nagaravljen topao vosak se stavi na nokat levog palca (za one koji pišu desnom rukom), malo pritisne, a čim se prohladi, kuglica voska se učvrsti na noktu.
  7. Vrhom pera se uzme vrlo malo voska i prinosi plamenu sveće (koja mora biti manje visine, do 15 cm, da se ne prenosi sa velike visine, jer se vosak brzo ohladi i ne mogu se šare iscrtavati), a onda bržim pokretima vrhom pera se crtaju šare po jajetu.
  8. Savet: Jaja moraju biti sobne temperature, ako su hladna, znoje se i teže se šara, jer svojom temperaturom brže prohlade vosak.
  9. Postupak šaranja u početku izgleda nemoguć, dok se malo ne uvežbaju pokreti zahvatanja voska, prinošenja plamenu sveće i donošenja pera do jajeta, dok se ne oslobodi ruka, a onda ne možete da prekinete i sanjate šaranje.
  10. Još jedan savet: Pero sa zahvaćenim voskom ne treba dugo držati na plamenu, jer vosak izgori, pa se ne mogu povlačiti crtice, jer ustvari, na peru više nema voska.
  11. Ofarbana i preko farbe našarana jaja staviti u plastičnu posudu sa rastvorom sirćeta i vode i ostaviti ih oko 1 sat. Nakon toga izvaditi ih iz rastvora i pamučnom krpom brisati boju sa jaja, ali vrlo pažljivo, da se jaje ne pritiska ili ljuska ne zdrobi. Ukazuje se prirodna boja jajeta (bela ili krem, kakvo je bilo prvobitno jaje), na ljusci ostaju šare od voska, a ispod njih se po malo naziru šare u boji, u kojoj je jaje bilo obojeno.
  12. Sirće nagrize boju koja je van voska, a boju ispod šare od voska ne može da nagrize. Kada je boja izbrisana, nad većim komadom papira skidajte - stružite žiletom svaku crticu od vostane šare, kada će se na ponovo belom jajetu ukazati predivna šara u boji u kojoj je prvobitno ofarbano jaje.
  13. Radi sjaja, jaja premazati masnom krpom.
  14. Klasično šaranje jaja je u obrnutom postupku - prvo se šaraju voskom neofarbana i nekuvana jaja, pa se farbaju u željenoj boji, nakon vađenja iz farbe, malo prohlade, ali dok su još topla, skida se vosak sa njih pamučnom krpom, zatim još jednom čistom, pa onda premažu trećom krpom, umočenom u mast ili ulje, da dobiju sjaj.
  15. Recept je poslala Dragica Lovčević, Šabac.
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Dragica Lovcevic
    Hvala, Napoleon. Drago mi je sto zapazate i cenite moj trud.
  • Napoleon
    odlicno! wink