lako 4 osoba
60 min
12160
Slatko od trešanja (2)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg trešanja (očišćenih)
  • 1,25 kg šećera
  • 1 limun

Priprema

  1. Trešnje oprati, očistiti koštice, izmeriti. Staviti ih u veću dublju šerpu i posuti šećerom (red trešanja red šećera). Ostaviti desetak sati da odstoji, da trešnje puste sok. Slatko od trešanja (2)
  2. Staviti na ringlu, kad provri, kuvati na umerenoj temperaturi. Skidati penu. Ne mešati, samo malo protresti šerpu. Slatko od trešanja (2)
  3. Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje. Limun iseći na kolutove, oljuštiti ga i dodati pred kraj kuvanja. Slatko od trešanja (2)
  4. Kad je kuvano (treba oko 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi. Slatko od trešanja (2)
  5. Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, zagrejati i posle 15ak minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti. Slatko od trešanja (2)
  6. Uživajte u ukusu! Slatko od trešanja (2)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari