lako 12 osoba
90 min
11386
Posni Slavski Kolač (2)

Sastojci

Za ukrase:

  • 110 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike gustina
  • 100 ml hladne vode

Za slavski kolač:

  • 1 kg brašna mekog tip400
  • 350 ml mlake vode
  • 50 g svežeg kvasca
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 125 g posnog margarina

Priprema

  1. Ukrasi od testa: Ukrasi od testa su simboli želja za blagostanje porodice, tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljau mir, a cvetići lepotu. Testo za ukrase je najbolje napraviti jedan dan pre pravljenja Slavskog kolača. Priprema ukrasa: Brašno, so, gustin pomešati pa sa hladnom vodom zamesiti testo glatko malo tvrdje testo. Testo uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti 20 minuta da odmori. Da bi se napravio grozd prvo uzeti malo testa i rastanjite ga između dlanova. Zatim napraviti male kuglice razne veličine pa kuglice stavljati na rastanjeno testo i oblikovati grozd. Da bi se napravilo bure potrebno je od testa otkinuti manji deo i oblikovati vajak tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije Onda napraviti dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu. Klas žita Prvo napraviti valjak dužine 5 cm koji je malo istanjen na gornjem kraju. Zatim makazama naizmenično zasecajte testo da oblikujete klasje žita. Pticu napraviti od jednog tanjeg valjka testa dužine oko 10cm, i samo ga vezati u čvor. Gornji kraj oblikovati da se vidi vrat i glava ptice, a donji kraj pritisnite i makazama iseći tako da se oblikuje rep ptice. Oblik knjige se dobija tako što se iseku 3 pravougaonika različite veličine, a po sredini ih samo pritisnuti sa čačkalicom. Cvetove napraviti od malih okruglih modlica. Vaditi male krugove testa i sa malo vode samo zalepiti. Posni Slavski Kolač (2)
  2. Priprema slavskog kolača: Izmrvljen kvasac staviti u šolju, dodati kašičicu šećera, kašičicu brašna, promešati i preliti sa malo mlake vode. Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadodje. Uveću posudu staviti brašno, 4 kašike šećera, ulje, vanilin šećer, rendanu koru limuna, nadošli kvasac i so. Zamesiti testo, ali lagano dodavajaći mlaku vodu. Testo ostaviti da nadođe. Posni Slavski Kolač (2)
  3. Kad je testo nadošlo premesiti ga staviti da nadodje. Nadošlo testo razviti tanko i po testo naseckati 125 g posnog margarina. Posni Slavski Kolač (2)
  4. Uviti u veći rolat i iseći na manje rolatiće. Rolatiće ostaviti da nadodju. Kada su nadošlo rolatići oblikovati male loptice. Zatim loptice složiti na pek papir u krug. Premazati loptice mešavinom ulja i vode i poredjati ukrase. Ostaviti 10 minuta da nadođe malo posuti sa susamom pa staviti ukrase. Prekrriti pek papirom i peći na 160 stepeni 50 minuta. Prijatno. Posni Slavski Kolač (2)
  5. Srećna Slava. Posni Slavski Kolač (2)
Savet

Pre stavljanja ukrasa na kolač, kolač se može premazati mešavinom vode i šećera. 1 kašika šećera i 1 kašika vode umutiti i lagano pre pečenja premazati kolač i poređati ukrase.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari