Autor:
lako 0 osoba
90 min
18562
Pita kao domaća

Sastojci

Za fil:

  • 1 kockica kvasca
  • 3 jajeta
  • 2 šoljice ulja
  • 4 šoljice mleka
  • 22 kašike brašna
  • 1 kašičica soli

I još:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 300 g sira

Priprema

  1. Prvo razmutiti kvasac u malo mlake vode sa malo brašna i ostaviti da nadođe.
  2. U činiju mikserom lepo umutiti 3 jajeta. Mikser vam više nije potreban. Sad koristite neke manje šoljice za kafu. Dodati 2 šoljice ulja i 4 šoljice mleka. U zavisnosti koliko je sir slan dodati kašičicu ili više soli. Sad dodati nadošli kvasac i na kraju brašno. Izmešajte sve kašikom.
  3. Ovim filom filujte svaku koru. Na drugu koru stavite na jednom kraju duž kore sir i zavite u rolat, a zatim u puža. Ređajte u podmazanu tepsiju. Možete ređati svakog pužića posebno, jednog do drugog, kao što sam ja ovog puta i to prvi put. Uvek prvog puža stavim na sredini okrugle tepsije i okolo u krug ređam ostale rolate. Pa vi odlučite kako ćete.
  4. Ostaviti malo fila i njime odozgo premazati pitu. Ne mora da štedite na premazivanju, slobodno malo natopite. Ostavite pitu da odmara 30 minuta.
  5. Posle 10-15 minut rernu uključite na 150 C. Kada prođe pola sata od kako pita odmara stavite je u zagrejanoj rerni na 150 C. Pitu pecite malo na 150, a zatim pojačajte na 200 i ispecite do kraja. Ovakvim pečenjem pita raste i super će se ispeći. U slučaju da ste pitu ređali u krug pita će narasti i spojiti se. Pečena će biti kao burek.
  6. Zbog fila i načina na koji se priprema i peče, pita bude kao domaća, gotove kore skoro da se i ne osete. Bez obzira što sam je zapekla unutra bude mekana kao duša i uopšte nije masna.
Savet

Ja volim da jedem vrelu pitu, tako da sam iz rerne odma izvadila jednog pužića :) Naravno nisam se zadržala na jednom jer je to nemoguće :D Od kad sam prvi put napravila pitu po ovom receptu bila sam oduševljena i od tada je stalno pravim. Probajte, nećete se pokajati, ko je jednom napravi, napraviće i narednog puta. Prijatno! :)

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari