Autor:
lako 4 osoba
35 min
6215
Čili na srpski način

Sastojci

Potrebno je:

  • 700 g mlevenog junećeg mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 800 g crvene paprike
  • oko 400 g crvenog pasulja iz konzerve
  • 3 kašičice cili paprike u prahu
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica biber
  • 1 konzerva paradajza

Priprema

  1. Prodinstati luk i dodati meso da se dinsta sa lukom. Dodati sveže ili smrznute isečene paprike da se dinstaju), isecene na sitno otprilike na po 2,3 cm, mada ko voli krupnije da se osete paprike može i na veće parcice. Dinstati sve skupa 10-tak minuta u zavisnosti od jačine ringle na srednjoj temperaturi.
  2. Kada se prodinsta oko 10-tog, do 15-tog minuta dodati pasulj iz konzerve i paradajz iz konzerve (paradajz ne mora biti iz konzerve možete upotrebiti Tomatino od pola litre ili najbolje 3 velika sveža narendana paradajza). Dodati začine takodje so, čili u prahu (Cili u prahu imate u gotovo svakoj radnji koja prodaje na meru, zdrave hrane i sl, i kesica je oko 30 do 60 dinara, izuzetno je ljut, pa vodite računa ja stavim oko 3 kašičice, može vise ili manje, zavisi od ukusa). Dinstati još 20 do 30 minuta na srednjoj temperaturi, ili dok ne ispari tečnost, po potrebi dodati malo vode, ali u principu videćete paprike puste dosta tečnosti kao i paradajz, čili teba biti skoro skroz gust, ali ipak sočan nikako skroz voden. Da napomenem da se sve dinsta na 2 do tri kašike ulja, toliko ja stavim pa ne bude jak i kaloričan. Ukoliko volite možete dodati biber pa čak i malo belog luka, majčine dušice ili bosiljka, ako koristte konjetinu ili svinjetinu mlevenu kao zamenu za junetinu preporučujem ruzmarin kao začin.
Savet

Najbitnije je da znate da zaista je ovo jako brzo i izdasno jelo jer nahrani moju porodicu od 4 odrasle osobe koje puno jedu, ja čak često stavljam 500 g mesanog mesa mlevenog (svinjeina i junetina, pa čak i konjetina i junetina mešane), ali onda stavim više paprika oko 900 g, da ne kalira u količini. Ide sjajno uz kuvani pirinač, pečeni, kuvani krompir, zelenu boraniju i bilo koju testeninu, ja ga obično pravim uz pogaču. Kao salatu preporucujem zelenu salatu ili svež kupus, kiseo kupus ili cveklu. Probajte, jeftino je, izdasno, a nahrani ceo čopor gladnih ljudi :) Prijatno.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari